Podcast de Tussenruimte Rabobank banner

Podcast de Tussenruimte

Meedoen aan een nieuwe economie

De economie is van ons allemaal. Toch lijken we dat soms te vergeten, we geven het denken erover uit handen aan bedrijven, economen en overheid. Terwijl we best vraagtekens kunnen zetten bij de uitgangspunten van de huidige economie - Oneindige groei? Focus op geld? Exploitatie van mensen en aarde?

Misschien is het tijd om ons meer met de economie te bemoeien... 

Een zevendelige podcast-serie is hiertoe een uitnodiging van Godelieve Spaas - Lector Nieuwe Economie aan de Avans Hogeschool. Ze gaat in gesprek met vijftien pioniers die zich in de ruimte tussen kunst en ondernemen bevinden. Door te denken vanuit die plek komen ze met voorstellen over een economie die krimpt, waar geld kan verdwijnen, waarin alle winst wordt weggegeven of waar planten en dieren een stem hebben. 

Die ‘ongewone’ ideeën maken de kern van onze huidige economie weer begrijpelijker.
Godelieve voert de gesprekken vanuit ervaring en kennis, maar ze is ook open en nieuwsgierig. Dat maakt haar soms aan het twijfelen. Maar brengt haar ook tot “simpele, echt super eenvoudige en tegelijkertijd duizelingwekkende ontdekkingen”. 

Marc Hakvoort, CEO van Hak4t Group, uitvinder en creatieveling, komt in de 5e aflevering van deze podcast serie aan het woord. Marc bedrijpt de taal en de mogelijkheden van objecten en technologie. Hij gaat er als het ware mee in gesprek om uit te vinden hoe ze het beste bijdragen aan het grotere geheel. 

Benieuwd naar het verhaal van Marc? Beluister hier de podcast 5: De Dingen met Marc Hakvoort, Sebastiaan Kramer (Hul Le Kes) en kunstenaar Otobong Nkanga.

Podcast de Tussenruimte Rabobank01
Podcast met Marc Hakvoort
Podcast de Tussenruimte #5 De Dingen - Rabobank01

Afleveringen

Is je interesse gewekt en wil je meer podcasts beluisteren? Klik hier voor het complete overzicht van alle afleveringen uit deze podcast serie en beluister de podcast van jouw keuze. 

Aflevering 1: Het Geld 
In de eerste aflevering onderzoekt Godelieve de rol van geld in de economie. Hoe zou de economie veranderen als je van alle producten de echte prijs zou kennen? Hoe zou ondernemen eruit zien als bedrijven al hun winst weggeven aan goede doelen? En wordt de economie er beter van als we geld kunnen laten verdwijnen? Met Michel Scholte (True Price), Melanie Rieback (Radically Open Security) en kunstenaar Navid Nuur

Aflevering 2: De Mensen
Mensen zijn de spil van iedere organisatie. Maar is dat echt zo? Zijn mensen eigenlijk niet gewoon productie-eenheden die makkelijk vervangen kunnen worden? Wat zou er met de economie gebeuren als we mensen echt centraal zetten? Godelieve spreekt kunstenaars en ondernemers die dat ieder op hun eigen manier doen. Met Henk Jan Beltman (Tony’s Chocolonely), kunstenaars Martin en Inge Riebeek en Gertrude Flentge (Stichting Doen)

Aflevering 3: De Bedrijfsmodellen
De meeste bedrijfsmodellen die we kennen zijn gebaseerd op het maken van winst, het wegspelen van je concurrenten, interne hiërarchie en het uitgangspunt is groei. Dat kan anders. Wat zijn baanbrekende bedrijfsmodellen? Welke bedrijven pakken het radicaal anders aan? En kunnen we daarin de kiem van een nieuw economie ontdekken? Sebastiaan Kramer (Hul Le Kes), Geert van de Veer (Herenboeren), Melanie Rieback (Radically Open Security) en kunstenaars Aldo Esparza Ramos en Arne Hendriks

Aflevering 4: De Omslag
De gesprekken met kunstenaars en ondernemers brengen Godelieve aan het twijfelen. Ze confronteren haar met ingesleten en diepgewortelde denkpatronen over de economie. Als ze dat wil veranderen moet ze zich op onbekend terrein begeven. Het is tijd voor reflectie. Met Danielle Emans en Geert van de Wetering van De Kostgangers

Aflevering 5: De Dingen
Godelieve probeert vanuit een wat minder gebruikelijk oogpunt te kijken naar de economie. Ze gaat op zoek naar de stem van de technologie, van de producten die we maken en de grondstoffen die we gebruiken. Kunnen we een relatie met hen aangaan, van hen leren, met hen samenwerken. En hoe zou daardoor de economie veranderen? Met Marc Hakvoort (Hak4t Groep), Sebastiaan Kramer (Hul Le Kes) en kunstenaar Otobong Nkanga.

Aflevering 6: De Natuur
Godelieve denkt over de economie als een puur menselijk fenomeen. Maar die aanname klopt niet … alles wat leeft heeft een eigen economie. Dat wil ze beter begrijpen. Stel dat planten, dieren of grondstoffen ons konden vertellen hoe ze willen leven en met wie ze het liefste samenwerken? Blijven we dan de baas over de economie? Met Jaap Korteweg (Vegetarische Slager) en kunstenaar Elise Marcus

Aflevering 7: De Tussenruimte
Een nieuwe economie waarin wordt samengewerkt met alles om ons heen vraagt om een andere houding. Dat is niet makkelijk, het roept onzekerheid en onhandigheid op. De geïnterviewden hebben een manier gevonden om daar mee om te gaan. Zij leven en werken in een tussenruimte van kunst en ondernemen. Met kunstenaar Arne Hendriks en alle andere geïnterviewden

Nieuwsgierig hoe dit voor u van toepassing kan zijn?

paul-nieuwsgierig

Wij helpen u graag met uw vragen of keuze

Paul Hakvoort, COO