Apollo_Lichtstraten_La_Morea_Pamplona_bovenaanzicht header

La Morea Pamplona (Spanje)

Baanbrekend resultaat na renovatie van lichtstraten op winkelcentrum

Apollo France Diffusion uit Nantes (Fr) onderdeel van de Hak4t groep te Dedemsvaart (NL) heeft onlangs een grote renovatie van lichtstraten op het winkelcentrum La Morea in Pamplona met succes gerealiseerd. De oude licht doorlatende polycarbonaat platen van de lichtstraten waren sterk vergeeld en aan vervanging toe. Naast de wens van zo hoog mogelijke lichtdoorlatendheid (transparantie) moest er ook een hogere isolatie en zonwerendheid gerealiseerd worden. Dit gaat normaal gesproken niet makkelijk samen. De grootste uitdaging van het project was echter de brandweerstand. Deze moest voldoen aan de huidige hogere brandweerstandklasse.
 
Uitzonderlijke drielaagse beplating

De oude beplating van de lichtstraten was tweelaags. Deze zijn vervangen door een drielaags cassette systeem. Hierdoor voldoen ze niet alleen aan de vereiste sterkte, isolatiewaarden, transparantie, zonwering, maar vooral aan de strengere eisen met betrekking tot brandweerstandklasse. De cassette bestaat uit plaatwerken van respectievelijk 8, 3 en 5 millimeter dik massief polycarbonaat. Tussen de platen zit een spouw van 20 mm. Naast de speciale additieven die gebruikt zijn voor de optimale combinatie van transparantie en zonwerendheid is. Het bijzondere aan deze lichtstraten dat het 8 mm plaatwerk voldoet aan de brandweerstandsklasse Cs3d0 en EN13501-1. De energie in platen dikker dan 6 mm is dusdanig hoog, dat deze bij ontbranden zeer moeizaam doven. Apollo heeft hiervoor een Nederlandse leverancier kunnen vinden die aan de brandwerendheidseisen van nu wel kan voldoen.
 
Project van indrukwekkende grootte in korte tijd gerealiseerd     
Eén van de aanvullende wensen van de klant was, dat de renovatie werkzaamheden buiten de 7-daagse winkeltijden van 10.00 tot 22.00 uur plaatsvonden met een zo kort mogelijke doorlooptijd. 10 nachten is er keihard gewerkt door een team van de Hakvoort daglicht monteurs (tevens onderdeel van de Hak4t groep) en collega monteurs uit Spanje aan de daadwerkelijke montage van de nieuwe lichtstraten van het winkelcentrum La Morea in Pamplona. Om dit te kunnen realiseren is het project door Apollo en haar collega’s van Hakvoort daglicht uitvoerig goed voorbereid. Voor de uitvoering zijn onder andere speciale (hijs)hulpmiddelen gebruikt en is het dak tijdelijk voorzien van platen om puntlasten te verkleinen en de gehele belastbaarheid te vergroten. In totaal zijn zeven lichtstraten gemonteerd van 17 bij 7,5 meter, bestaande uit 17 cassettes per lichtstraat, 119 cassettes in totaal met een gewicht van 140 kilogram per stuk. Het totale oppervlak van de zeven lichtstraten inclusief goten is ca. 1000 vierkante meter.

Apollo France Diffusion-verrières-La Morea-Pamplona-3
Apollo France Diffusion-verrières-La Morea-Pamplona-2
Apollo France Diffusion-verrières-La Morea-Pamplona-1

Nieuwsgierig hoe dit voor u van toepassing kan zijn?

paul-nieuwsgierig

Wij helpen u graag met uw vragen of keuze

Paul Hakvoort, COO