Melkhal kantoorgebouw Enschede

   Terug naar overzicht

Melkhal kantoorgebouw Enschede


Beschrijving
Renovatie / herbestemming Melkhal Enschede.
Hakvoort daglicht, onderdeel van Hak4t slimme lichtoplossingen, heeft de gebogen dakconstructie voorzien van nieuwe polycarbonaat geïsoleerde lichtbouwelementen. In de nok is een afsluitbare ventilatie nok over 50 meter lengte geplaatst.  De kopgevels zijn afgewerkt met aluminium muurafdekkers. Ook zijn er 9 gebogen lichtkoepels (inclusief opstanden) van het naastgelegen platte dak vervangen. Op één van de foto's staan onze medewerkers tijdens een bezoek aan dit mooie project! 

Oppervlakte
Gebogen lichtstraat 1800 m2
Gebogen lichtkoepels 21 m2

Uitvoering
De afmeting van het gebogen dak is maar liefst 60 meter lang en 30 meter breed met een straal van 36 meter. De bestaande vlakke polyester binnen schil die gemonteerd was aan de onderzijde van de staalconstructie is verwijderd evenals de houten regels. De staalconstructie is gereinigd en daar waar nodig hersteld en geconserveerd. De polyester golfplaat is aan de buitenzijde verwijderd en de houten regels zijn vervangen. Daarna is het dak voorzien van polycarbonaat klikpanelen met een lengte van ± 14,5m x 0,6m breedte. In de nok is een elektrisch bedienbaar opengaande constructie met een lengte van 50 meter, ten behoeve van natuurlijke ventilatie, gemonteerd. De kopse gevels/kanten zijn afgewerkt met aluminium muurafdekkers. Daarnaast heeft Hakvoort daglicht op het platte dak boven de kantoren 9 dubbelwandige lichtkoepels vervangen voor 3-wandige lichtkoepels inclusief opstand.

Producttype
Lichtstraat; Polycarbonaat Lichtbouwelementen 40mm 7 wandig kleur Helder U waarde 1.10 W/m²K
Koepels; 3 wandig, buitenschaal polycarbonaat binnenschalen acrylaat kleur Helder Ur waarde 1.92 W/m²K
Opstanden; Polyester hoogte 300mm geïsoleerd Uup waarde 1.10 W/m²K 

Bijzonderheden
Hakvoort daglicht heeft in ontwikkelfase samen met IAA Architecten Enschede gezocht naar een deugdelijke en efficiënte vervanging van de oude polyester buiten- en binnenplaten. De materiaalkeuze was een grote uitdaging om het historische en industriële karakter te behouden en te voldoen aan de moderne wensen van de huidige tijd. Hakvoort daglicht heeft de opdracht ontvangen van eigenaar Melkhal BV /Vincent Spikker en in samenwerking met projectleiding SOM= Oldenzaal het werk uitgevoerd. De ventilatienok is projectmatig ontwikkeld, gefabriceerd en gemonteerd door Hakvoort daglicht. De uitdaging lag vooral in de uitvoering door de Hakvoort daglicht monteurs, die op een dakhoogte vanaf 12 tot 18 meter het grote gebogen dak (afmeting van 60 meter x 30 meter met een radius van 36 meter) moesten installeren. Hakvoort daglicht heeft dit middels hoogwerkers en speciaal gemaakte werkbruggen op een veilige en verantwoorde manier kunnen realiseren.

Opdrachtgever
VincentSpikker b.v. Deventer 

Plaats
Enschede

Land
Nederland

Fotograaf:
Egbert de Boer
Twee afbeeldingen zijn van IAA architecten 
Bekijk de transformatie hier
 

Meer weten over al onze daglicht producten? Klik hier!